Tilera’s 100-core processors op Sandy Bridge

Tilera heeft een bereik van processors met maximaal 100 cores geïntroduceerd, met als doel op Intel te nemen in servers die high-throughput webapplicaties te behandelen.

De chips in de 40nm 64-bit Tilera Gx familie, kondigde op dinsdag, hebben tussen de 36 en 100 cores en zijn bedoeld door de Silicon Valley-gebaseerde chip design bedrijf om te concurreren met Sandy Bridge reeks processors van Intel.

“De reden dat we kunnen gaan tegen de Sandy Bridge architectuur is [range Intel’s] is ontworpen voor algemeen gebruik [toepassingen], dus het moet goed zijn voor single-thread prestaties en power-point prestaties en Windows,” Ihab Bishara, Tilera hoofd van de marketing, vertelde de website van Groot-Brittannië.

“Wat we hier richten op een heel specifieke [high-throughput] applicatie … Als we vergelijken met onze chip om Sandy Bridge in de standaard enterprise applicatie, zullen we het niet goed doen”, voegde hij eraan toe.

De drie chips in de familie GX zijn de 36-core Gx3036, de 64-core GX3064 en de 100-core Gx3100. Ze zijn ontworpen voor low-latency, high-throughput webapplicaties, zoals data-mining frameworks zoals Hadoop, NoSQL en in-memory databases.

Volgens Tilera het geslacht Gx is 10 keer de prestaties-per-watt Intel Sandy Bridge architectuur voor bepaalde toepassingen. Elk van de kernen van een Gx familie chip verbruikt minder dan 0,5 W, terwijl op chipniveau, de 36-core processor draait 20W, 35W gebruikt de 64 en 100 48W.

Dat vergelijkt met de nieuwste generatie Sandy Bridge processors, die variëren tussen 35W en 95W Intel’s, volgens de eigen gepubliceerde cijfers van het bedrijf. De mainstream server ontwerp, Xeon, varieert tussen 20W en 130W, met het grootste deel van de familie zitten rond de 80W of 90W.

Tilera kritiek op pogingen van Intel’s op veel-core processors, zoals de in-ontwikkeling vele geïntegreerde core architectuur, die naar verwachting debuut in Knights Ferry in 2012.

Een x86 is een x86, of het nu Atom kernen, Pentium kernen – de overhead die je bij je hebt is hetzelfde. U moet de overhead binair compatibel te dragen, “zei Bishara. ‘Wat [Intel] te doen, zelfs met Atom, is lager de frequentie lager vermogen te krijgen en om meer cores krijgen in dezelfde chip.

Met andere woorden, Tilera mening dat omdat Intel behoudt alle chips – behalve Itanium – op dezelfde architectuur, kan niet een architectuur die perfect geschikt is voor de specifieke applicatie vele kern markt.

De Gx3036 wordt bemonstering in juli, en de Gx3064 en Gx3100 moet beschikbaar zijn in het begin van 2012, volgens Tilera. Na de Gx, hij hoopt zijn 28nm Stratton chip familie in 2013 uit te brengen, die zal schalen naar 200 cores.

De ontwikkeling van Tilera Gx heeft getrokken op diepgaande gesprekken met ‘s werelds’ grootste cloud computing bedrijven “, zei Tilera. Enkele van de grootste cloud computing-bedrijven zijn onder Amazon, Google, Microsoft en eBay.

Processors; Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s, processors, Visie en neurale netwerken te rijden vraag naar krachtigere chips; Data Centers; Nvidia lanceert virtuele GPU bewaking, analyse, hardware, AMD slaat terug tegen Intel dominantie met Zen

Tilera’s Gx chips ondersteunen van de 2.6.36 release van Linux en zijn CentOS compatibel. Ze ondersteunen standaard codering talen zoals C en C ++, Java, PHP, Perl en Python, die via een GCC-compiler die is geschikt gemaakt voor Tilera de architectuur worden uitgevoerd.

Op dit moment heeft Tilera instructieset de details van de GX kernen gegeven aan klanten, om te zorgen voor low-level programmering. Het is de planning van de gegevens openbaar te maken maar weigerde om een ​​datum te geven.

Tilera chips doorgeven van informatie tussen kernen via een mesh-netwerk, dat de cache verspreidt over de hele processor en maakt het mogelijk voor meerdere verbindingen tussen de afzonderlijke kernen. Gebruikers hebben toegang tot het netwerk on-chip, Tilera gezegd, en kan het gebruiken om te communiceren tussen de kernen.

“In de meeste gevallen, klanten toegang tot deze netwerken om bepaalde functies in de toepassing ervan te versnellen en verbeteren van de algehele prestaties,” zei Bishara.

Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s

Visie en neurale netwerken te rijden vraag naar krachtigere chips

Nvidia lanceert virtuele GPU monitoring, analytics

AMD slaat terug tegen Intel dominantie met Zen