Telefonica’s overname van E-Plus krijgt definitieve goedkeuring van Europa

De Europese Commissie heeft haar definitieve sign-off op de overname van de Duitse mobiele netwerk van KPN, E-Plus Telefonica’s gegeven.

De € 8.6bn deal, die in wezen zou folden E-Plus in de Duitse O2-netwerk van Telefónica, is ingesteld op een van Duitslands grootste mobiele netwerken van klanten te creëren.

“Met de definitieve goedkeuring van de Europese Commissie nu verleend, zijn we in staat om de transactie snel te sluiten, en het creëren van een toonaangevende digitale telecommunicatie bedrijf in Duitsland,” Markus Haas, Telefonica Deutschland Chief Strategy Officer, zei in een verklaring.

Om de door de Europese Commissie goedgekeurde deal, Telefonica moest komen overeen om in eerste instantie te verkopen 20 procent van de capaciteit van het gecombineerde netwerk te Drillisch, een Duitse mobile virtual network operator. Bovendien Drillisch kan een verdere 10 procent te verwerven in de toekomst.

Toen de deal werd, kondigde in juli vorig jaar, is het bijna onmiddellijk begon de aandacht van regelgevende instanties, zowel op nationaal als pan-Europese, die dat consolidatie in de markt zich zorgen zou de concurrentie te beperken. In een verklaring heeft de Europese Commissie zei dat het “was bezorgd dat de fusie, in zijn oorspronkelijke vorm, zou hebben geleid tot hogere prijzen en minder concurrentie ten nadele van de Duitse consumenten”.

De concessies werden gezien als een manier om de mededinging te herstellen, waardoor kleiner netwerk vervoerders de kans om de balans van de markt. Voordat de concessies, zou het gecombineerde netwerk zijn goed voor ongeveer een derde van de mobiele markt in Duitsland (met de exploitanten Deutsche Telekom en Vodafone elk goed voor een derde plaats.)

In de afgelopen jaren hebben Europese exploitanten van mobiele netwerken geworsteld met hoe winstgevend te blijven in een zeer competitieve industrie met frequente prijsoorlogen. In die zin zou Telefonica’s overname van E-Plus dienen als iets van een sjabloon voor mobiel netwerk consolidatie op het continent.

En in feite is de deal en de bijbehorende concessies nauw spiegel een vergelijkbare fusie die onlangs in Ierland gesloten. Daar Ierse mobiele dochter in Hongkong gevestigde Hutchison Whampoa verworven O2 Ireland van Telefonica, effectieve vermindering van het aantal mobiele concurrenten in het land van vier naar drie.

Op soortgelijke wijze aan de Telefonica-E-Plus deal, de Europese Commissie ook vereist dat Hutchison Whampoa verkopen tot 30 procent van het gecombineerde netwerk naar andere dragers.

Geweldige deal: Best Buy is de verkoop van originele Apple horloge voor slechts $ 189

Deze iPhones en iPads zal al achterhaald op 13 september

T-Mobile gratis iPhone 7 aanbieding geldt upfront kosten en veel geduld

BYOD-beleid; New Tablet Purchase Checklist; Microsoft’s nieuwste mobiele platformen terug te brengen meer business-vriendelijke kenmerken; Het beheer van de instroom van Apple-apparaten op de werkplek

Aandeelhouders KPN keuren E-Plus verkoop aan Telefonica; Telefonica’s bod op KPN’s E-Plus gaat vooruit met de nieuwe deal en buy-in van Carlos Slim, Telefonica’s overname van E-Plus in Duitsland wordt geconfronteerd met extra controle uit waakhond

Apple; geweldige deal: Best Buy is de verkoop van originele Apple horloge voor slechts $ 189, Apple, Deze iPhones en iPads zal al achterhaald op 13 september, Mobility, T-Mobile gratis iPhone 7 aanbieding geldt upfront kosten en veel geduld, de iPhone; Hier is wat Android-eigenaren doen als Apple brengt een nieuwe iPhone

Hier is wat Android-eigenaren doen als Apple brengt een nieuwe iPhone

Een sjabloon voor Europese mobiele fusies?