Selecteer Comfort: home-grown IT falen

Sleep Number bed en matras retailer, Select Comfort, heeft afstand gedaan van haar SAP-implementatie mid-stream, het verhogen ernstige vragen over de huidige van het bedrijf en de historische IT-strategie. Select Comfort is niet de schuld van SAP of een andere derde partij leverancier voor zijn problemen.

Volgens Select Comfort van 16 december 2008 persbericht

Genomen maatregelen, zoals een vermindering van het personeelsbestand van ongeveer 120 functies binnen het hoofdkantoor, of ongeveer 22 procent van de corporate beroepsbevolking, die de algemene en administratieve en klantenservice posities omvat. Daarnaast zal het bedrijf onmiddellijk alle activiteiten in verband met de implementatie van SAP-gebaseerde IT-toepassingen.

Het bedrijf heeft 2006 SEC 10-k filing beschrijft redenen achter de SAP-implementatie

We hebben onlangs toegezegd plannen om een ​​geïntegreerde suite van SAP-gebaseerde applicaties, met inbegrip van enterprise resources planning, customer relationship management, supply chain management, product lifecycle management, supplier relationship management, human capital management, strategisch enterprise management, business intelligence en enterprise portal te implementeren systemen te vervangen veel van de huidige systemen. Wij geloven dat deze op SAP gebaseerde IT-architectuur, samen met best-practices gebaseerde processen en hogere concentraties van off-the-shelf, verpakt oplossingen, zal een grotere flexibiliteit en functionaliteit voor onze groeiende en veranderende business model te bieden en zijn minder duur om over te houden de lange termijn.

Het bedrijf nam een ​​”waardevermindering” van $ 5.400.000 na het verlaten van de software verworven en ontwikkeld voordat de SAP-implementatie. De 10-k verklaart

We zijn afhankelijk van onze management informatie systemen voor veel aspecten van ons bedrijf. Onze huidige gegevens systeemarchitectuur omvat een aantal off-the-shelf’s en enkele belangrijke software die is ontwikkeld door onze programmeurs, die niet gemakkelijk gewijzigd of geïntegreerd met andere software en systemen en de flexibiliteit en schaalbaarheid van onze informatiesystemen beperkt .

Selecteer Comfort heeft een geschiedenis van de aankoop, en vervolgens verlaten, grote enterprise software systemen. Het bedrijf begon met behulp van Oracle-software in 1998, het toevoegen van een Siebel-systeem in het begin van 2006. Tegen het eind van 2006, Select Comfort begon haar Oracle-software te vervangen door een SAP-systeem. Naast een draaideur voor enterprise software systemen, werd Select Comfort van de IT-organisatie wordt gerund door drie verschillende CIO’s tijdens de kritieke verandering periode van juni 2006 tot februari 2008.

In juni 2008 brief aan de Raad van Bestuur, vice-voorzitter van de institutionele aandeelhouder Clinton Group, Jerry Levin, vragen de grondgedachte achter de SAP implementatie en spreekt gebrek aan vertrouwen in het bedrijf IT-strategie

Wij zijn van mening dat de uitgaven voor het SAP-systeem installatie zou worden uitgesteld tot een snelle gedetailleerd overzicht van de informatietechnologie behoeften wordt uitgevoerd en afgerond door een onafhankelijke consultant, in het bijzonder in het licht van het vertrek van Chief Information Officer van de Vennootschap. Het lijkt erop dat de SAP-implementatie is achter op schema en is beduidend meer dan het uitvoeren van de oorspronkelijke kostenramingen. Er zijn verschillende alternatieve SAP-implementatie aanpak en gezien de kleiner dan verwachte huidige omvang van de Vennootschap, de aanpak van SAP-software oorspronkelijk aangenomen mag worden buitenmaatse voor de behoeften van de onderneming. Het lijkt ons, na het bekijken van de Vennootschap laatst gedeponeerde 10-K, dat in 2007 het bedrijf bracht $ 12.000.000 op de SAP-implementatie en anticipeert op de uitgaven nog eens $ 8 miljoen in 2008, ervan uitgaande dat er geen extra kosten. Het is voor ons moeilijk voor te stellen, gezien de omvang van de onderneming, die het bedrijf ooit zou kunnen bereiken kostenbesparingen om zo’n grote kosten te rechtvaardigen.

Een maart 2008 brief van Levin zegt

Selecteer Comfort’s plan om door te gaan met de SAP-implementatie, met name met behulp van interne middelen in plaats van gekwalificeerde externe consultants, is een verspilling van middelen en zet de activiteiten van het hele bedrijf in gevaar van een slechte uitvoering. Het implementeren van een enterprise software-systeem is een uitdaging voor elk bedrijf, zelfs bij gebruik van gekwalificeerde ervaren externe consultants. Selecteer plan van Comfort om door te gaan met de uitvoering met behulp van interne middelen die in het gunstigste geval een beperkte ervaring met het implementeren van een nieuwe enterprise software systeem is een indicatie van uiterst slecht oordeel door het management te hebben. beheer Select Comfort heeft nooit gelede waarom het nodig heeft om te besteden tientallen miljoenen dollars op het implementeren van een enterprise software-systeem, en gezien de financiële prestaties van Select Comfort van de uitvoering onmiddellijk te staken.

HET PROJECT FOUTEN ANALYSE

Op het eerste gezicht, deze zaak lijkt eenvoudig: een bedrijf stopt met de uitvoering ervan over-begroting als gevolg van de economische druk als gevolg van de recessie. Echter, een meer gedetailleerd onderzoek blijkt dat Select Comfort maakte ernstige strategische blunders onafhankelijk van of technologie of de huidige economische vertraging.

Deze strategische fouten lijken te hebben opgenomen uitvoering, ter vervanging van, en het verlaten van de belangrijkste IT-systemen zonder een goede rechtvaardiging, planning, of de oorzaak.

Ik vroeg forensisch accountant en financieel blogger, Francine McKenna, voor haar indrukken

Select Comfort vervangen door een werkende Oracle-systeem zonder duidelijke rechtvaardiging; Het geïmplementeerd SAP met middelen in huis, een inefficiënte strategie voor een bedrijf van deze omvang en IT rijpheid; Een spetterende CEO, in plaats van een hands-on CIO, lijkt te hebben ontwikkeld strategie

Het lijkt niet dat er problemen zijn met de voorafgaande Oracle ERP installatie. Nog in het begin van 2006, werd Select Comfort nog steeds uitbreiding van het toepassingsgebied van de Oracle relatie. Bovendien heeft het jaarverslag 2006 geen problemen met het of de Oracle-software op te geven.

In juni 2006 is het bedrijf huurde Maytag voormalig CIO om het te draaien. Hij gedumpt Oracle, bracht in SAP, en huurde een implementatie team bestaat uit interne middelen. Initiëren van een ERP-implementatie met interne middelen is riskant voor elk bedrijf, maar vooral voor een zonder een geschiedenis van dergelijke grote, intensieve projecten en de bedrijfscultuur die nodig zijn om het team te ondersteunen op de lange termijn.

De CEO lijkt te sexy, opzichtig, PR-achtige activiteiten te bevoordelen. Hij begon een kaptafel SAP-implementatie als de bestaande Oracle software leek perfect in orde te zijn. De voormalige Maytag CIO is nu verdwenen en het SAP-project gestopt. Wat blijft er over?

Mijn nemen. Deze situatie weerspiegelt diverse strategische mislukkingen

Waarom Select Comfort verandering systemen meerdere malen sinds 1998;? Ga terug naar maart, wat de oorzaak van de vertragingen op de SAP implementatie;? Waarom heeft de onderneming beslist om de stekker van SAP nu trekken;? In welke mate heeft het bedrijf gebruik maken van externe consultants op ? de SAP implementatie; hoe is het binnen het bedrijf georganiseerd – is er één persoon met CIO-niveau verantwoording?

Innovatie;? M2M-markt stuitert terug in Brazilië; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? CXO; Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20; CXO, ANZ Bank tech executive dek shuffle

Kortom, een ongezonde rip-en-vervang houding heerste gedurende een periode waarin Select Comfort verschoven marketingstrategie. De nieuwe marketingplannen leverden geen verwachte resultaten, het creëren van zware financiële druk. De recessie 2008 was de laatste druppel, waardoor Select Comfort op de in-progress SAP implementatie te stoppen om geld te besparen en tijd om IT-strategie opnieuw te evalueren mogelijk te maken.

Bij het onderzoeken van deze post, ik gemaild Select Comfort de volgende vragen

Het antwoord van de onderneming: “Na controle van uw lijst met vragen die ik kan je vertellen dat recht nu zijn we niet in een positie om commentaar te leveren op onze IT-strategie verder dan wat al openbaar is gemaakt door middel van ons persbericht.”

Ik liet ook telefoonberichten voor elk van de drie huidige en voormalige Select Comfort CIO’s. Geen van hen terug mijn telefoontjes.

? M2M markt stuitert terug in Brazilië

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20

ANZ Bank shuffle tech executive dek