Samsung Exynos ARM Chip: Google’s Android-tablet Messiah

Deze week, had Google een nieuwe Android-persevenement gepland plaatsvinden op maandag 29 oktober in New York City. Helaas, als gevolg van de impact van de orkaan Sandy (aka de ‘Frankenstorm’) die gebeurtenis is geannuleerd.

Echter, een veel nieuws over wat te wijten was aan worden aangekondigd op die gebeurtenis al heeft gelekt aan het publiek. Een bijgewerkte 32GB Nexus 7 met mobiele opties datadiensten, evenals een nieuw Nexus 4 handset (geproduceerd door LG Electronics) is gepast voor versie binnenkort.

(Noot van de redactie: Volledige de website dekking van Google’s oktober 2012 Nexus productaankondigingen is hier te vinden)

Maar het meest belangrijke product dat als gevolg moest worden aangekondigd door Google op dat evenement was een nieuwe 10 “Android tablet bekend als de Nexus 10.

Geweldig, meer Android-tablets, zegt u. Wat is er zo speciaal aan deze?

Naast de voor de hand liggende software-update (voor Android 4.2, voorheen aangeduid als “Key Lime Pie”, maar is nu slechts aangeduid als een incrementele release van “Jelly Bean”), dit is de eerste bekende 10 “tablet van Samsung Exynos 5-systeem op te kunnen benutten a Chip (SoC).

Samsung tablets en smartphones, voor het grootste deel gebruik hebben gemaakt van chips die zijn ontworpen door andere bedrijven, dit ondanks het feit dat Samsung is een toonaangevende contract SoC onderdelenfabrikant / gieterij in en van zichzelf.

Historisch gezien, heeft Samsung gefabriceerd de A-serie SoC’s voor Apple’s iPhone en iPad, maar is niet in staat om die chip ontwerpen te gebruiken voor hun eigen producten.

In het kielzog van de lopende juridische kwesties tussen beide bedrijven, is Apple zal naar verwachting het grootste deel van de chip productie naar TSMC, een Taiwanese-gebaseerde halfgeleider bedrijf, dat is opmerkelijk voor het zijn de primaire gieterij voor de NVIDIA Tegra 3 en de Qualcomm Snapdragon overgang , beide worden intensief gebruikt in Android tabletproducten.

Hoewel dit klinkt als een enorm verlies, Apple vertegenwoordigt slechts ongeveer vijf procent van de operationele winst van de Koreaanse elektronica reus.

Hoewel het bedrijf is de productie van haar eigen merk halfgeleiders voor meer dan een decennium, heeft het slechts zeer onlangs dat Samsung’s eigen bodem chip, de Exynos, is gebruikt in Samsung-branded full-size tabletten geweest.

Tot op heden heeft de Exynos SoC gebruikt op sommige, maar niet alle smartphones van het bedrijf.

De eerste Android-tablet die Samsung’s eigen Exynos-chip gebruikt was de oorspronkelijke 7 “Galaxy Tab, die een single-core ontwerp was.

Maar Samsung tablets en smartphones voor het grootste deel gebruik hebben gemaakt van chips die zijn ontworpen door andere bedrijven, dit ondanks het feit dat Samsung is een toonaangevende contract SoC onderdelenfabrikant / gieterij in en van zichzelf.

Bijvoorbeeld, de Galaxy Nexus en de eerste en tweede generatie Galaxy Tab gebruikt Texas Instruments OMAP, en de Noord-Amerikaanse versie van de best verkochte Galaxy S3 maakt gebruik van de Qualcomm Snapdragon. Die beide werden geproduceerd onder licentie met behulp van Samsung’s eigen chip gieterijen.

De Exynos 4, die is vervaardigd met behulp van een 32-nanometer proces en is beschikbaar in zowel dual en quad-core configuraties, heeft onlangs zijn weg gevonden naar de Japanse versie van de Galaxy S3 als de Galaxy Note “phablet”.

Tabletten; Amazon brengt Alexa stem assistent naar zijn tabletten met verbeterde Fire HD 8; tabletten; Xplore Xslate D10, First Take: Een stoere Android tablet voor veeleisende omgevingen, Laptops; ASUS ZenBook Flip UX360CA, First Take: Een lichtgewicht 13,3-inch 360- graad convertible, tabletten; Huawei MediaPad M3 octa-core tablet

De Galaxy Note 10.1, die alleen lauw succes in de Noord-Amerikaanse markt heeft gehad, was de enige massamarkt 10 “tablet met een Exynos 4 gebruiken.

Dual-core, werden vierde generatie Exynos chips ook gebruikt in Samsung’s populaire Galaxy S II smartphone.

De nieuwste versie van de dual-core chip, de Exynos 5, of 5250, wordt geklokt op 1,7 GHz en maakt gebruik van de nieuwste generatie ARM Cortex-A15 architectuur, met een onboard ARM Mali T604 quad-core graphics processing unit (GPU)

De Exynos 5 heeft onlangs zijn weg gevonden naar de nieuwste generatie Samsung Chromebook, die is aangekondigd als een belangrijke prestatie voor het bedrijf in de eerste plaats omdat het apparaat heeft het onderscheid van het gebruik van meestal alle Samsung onderdelen – de SoC, het RAM-geheugen, de weergave-eenheid , flash-opslag en de batterij – en kost slechts $ 250.

Volgens recente rapporten, Google’s Nexus 10 gaat naar dezelfde Exynos 5 SoC te gebruiken, met een Samsung-vervaardigde scherm, Samsung vervaardigde geheugen en flash-opslag, evenals Samsung batterijen en draadloze / LTE chips.

Als zodanig is de tablet zal naar verwachting de kosten aanzienlijk minder dan zijn concurrenten, met name de entry-level 16GB Apple iPad 4-generatie met Retina Display, die verkoopt voor $ 500. De Wi-Fi-versie van de Nexus 10 zou kunnen kosten minder dan $ 400, en mogelijk zelfs de markt te betreden op een $ 349 prijs.

(Update: De fundamentele 16 GB Wi-Fi Nexus 10 is aangekondigd en geprijsd op $ 399, beschikbaar waren voor de aankoop 11/13.)

Om de deal te zoeten, wordt de Samsung display van de Nexus 10 verwacht van nog hogere pixeldichtheid (2560×1600) dan de iPad (2048×1536) te zijn.

Terwijl de ARM Mali GPU op de Exynos 5 naar verwachting niet zo krachtig als de GPU’s op Apple’s A6X of op de NVIDIA Tegra 3 te zijn, waardoor het minder dan ideaal for-performance hogging 3D OpenGL games, het totale ontwerp van de chip van de SoC is naar verluidt veel “groener” en power-gierige dan haar concurrenten. Zodat de levensduur van de batterij van de Nexus 10 zou uitstekend zijn en zou zelfs rivaal van de iPad.

Het eindresultaat van dit alles is dat Google op grond van het partnerschap met Samsung heeft nu de mogelijkheid om te concurreren met Apple (en ook andere Android-OEM’s, evenals Amazon) op prijs, waardoor het totale pakket veel meer dwingend en het verstrekken van een niveau van verticale integratie eerder vertoonde met een full-size Android-tablets.

Hoewel Android-gebaseerde apparaten heel goed hebben gedaan in de smartphone markt, heeft haar tablet marktaandeel voor full-sized apparaten relatief glansloos geweest, vooral omdat OEM’s zoals Samsung nog in staat zijn om hen de prijs goedkoop genoeg of te verstrekken vergelijkbare feature sets in een compleet pakket aan wat bestaat op de huidige generatie iPad.

De Exynos 5 SoC gecombineerd met Samsung’s verticale integratie en andere verwerkende dapperheid zou kunnen blijken om een ​​broodnodige “Messiah” chip voor Android als een tablet platform.

Android-tablets hebben nog andere kwesties, zoals over het algemeen inferieur toepassingen iOS, slechte ondersteuning van de fabrikant en zeldzaam (of niet-bestaande) software-updates waarmee Apple zijn commandant tablet voorsprong op de mobiele platform van Google te behouden voor enige tijd te komen.

Toch, het verlagen van de productiekosten door het gebruik van volledig eigen bodem componenten maar ook als een Google Experience apparaat kan de Nexus 10 evenals Samsung wat broodnodige concurrentievoordeel geven.

Zullen de Exynos 5 en de home-grown componenten in de Nexus 10 is de redder van Samsung en Google in een Apple gedomineerde tablet markt? Praat terug en laat me weten.

Amazon brengt Alexa stem assistent naar zijn tabletten met verbeterde Fire HD 8

Xplore Xslate D10, First Take: Een stoere Android tablet voor veeleisende omgevingen

ASUS ZenBook Flip UX360CA, First Take: Een lichtgewicht 13,3-inch 360-graden converteerbare

Huawei MediaPad M3 octa-core tablet