Gerucht: Apple dumping Intel voor ARM-processors in 2013

Toen Apple in 2006 naar Intel-processors geschakeld de verhuizing was een tektonische verschuiving voor ontwikkelaars zodat Macs tot vier klassen van de software (Mac OS X, Java / .NET, Unix en Win32 / x86) draaien op near native snelheden.

Vijf jaar later Apple lijkt te maken van een andere verschuiving – dit keer uit de buurt van Intel-processors.

Volgens anonieme bronnen van de technologie nieuwssite SemiAccurate (hou van de naam!) Apple zal laten vallen Intel CPU’s van zijn lijn van MacBooks en MacBook Pro’s, te vervangen door ARM-gebaseerde chips. De site stoutmoedig verklaart dat het al “een uitgemaakte zaak”, maar de verhuizing is niet op elk moment snel verwacht.

Het korte verhaal is dat Apple is het verplaatsen van de laptop lijn, en vermoedelijk ook desktops, om op basis van ARM-chips zo snel mogelijk. Met A15 / Eagle waardoor meer dan 32-bit geheugen toegang, dingen opzoeken, maar het lijkt dom om dit te doen voordat de volledige 64-bits cores komen in de volgende generatie. Nvidia is direct vertellen bepaalde bevoorrechte analisten dat ze Denver out zal hebben in Q4 van 2012, misschien Q1 / 2013, en dat maakt gebruik van de volledige op 64-bit ARM-instructieset. Het zal niet buiten te zijn tegen die tijd, maar dat geeft je een goede inschatting van wanneer die ISA dekking zal breken van de ene leverancier of andere. Denk medio 2013.

SemiAccurate’s mollen vertel hen dat Apple van plan om zijn notebook lijn overschakelen naar ARM op ongeveer dezelfde tijd. De site gaat verder met te zeggen dat Apple wanhopig op zoek is naar fab capaciteit van Samsung, Global Foundries en TSMC.

Er is een zekere mate van logica om de verhuizing.

Apple verworven ARM-chip maker P.A. Semi in april 2008 voor rond de $ 300 miljoen in contanten, die Steve Jobs legde vervolgens uit als een manier om kennis en technologie te verwerven om te helpen draaien steeds geavanceerdere software op iPhones en iPods. Kort daarna Apple verworven ARM kern van experts Intrinsity voor een gerapporteerde $ 121.000.000. Toen in 2009 Apple huurde twee voormalige CTO van Advanced Micro Devices (AMD).

In april 2010 was al het gepraat over hoe Apple kan / wil / moet ARM te verwerven.

Veel vragen blijven. Bijvoorbeeld, als Apple zich inderdaad ARM zal gebruiken eigen kern, een Samsung kern of de generieke ARM black box?

Als het rapport pannen uit om waar te zijn, kon x86 geschiedenis op Apple notebooks in 2-3 jaar. Kan de desktops ver achter?

Via:

Verkoop van de familie silicium: Waarom het Verenigd Koninkrijk is boos over de ARM overname

Processors; verkoop van de familie silicium: Waarom het Verenigd Koninkrijk is boos over de ARM overname, internet van de dingen; SoftBank CEO Son zegt ARM een multi-decennium inzet op het internet van de dingen, hardware, SoftBank chip designer ARM kopen voor £ 24.3bn als het is gericht op internet van de dingen; ARM; ARM snaps up ivd, imaging specialist apicale in $ 350m deal

SoftBank CEO Son zegt ARM een multi-decennium inzet op het internet van de dingen

SoftBank chip designer ARM voor £ 24.3bn kopen als het is gericht op Internet of Things

ARM snaps up ivd, imaging specialist Apicale in $ 350m deal