De OLEDs komen: Maar zal LCD terug te vechten?

De LG 55EF950V Smart 3D Ultra HD 4k 55-inch OLED-TV

OLED-displays zijn gebruikt in smartphones voor een tijdje nu, dus het was slechts een kwestie van tijd voordat schaalvergroting en productie opbrengsten verbeterd tot het punt waar de grote displays geschikt voor televisies economisch haalbaar geworden. LG lanceerde de productie van OLED-tv’s in januari 2013, zij het op de oogstrelende prijs van $ 14.999 (ongeveer £ 10.300). Een jaar later die prijs had gehalveerd, en de huidige prijs voor een LG OLED Ultra HD 4K-tv ligt onder £ 3.000. Om dit in perspectief te zetten, zal LG verkopen u een 55-inch TV op basis van (veel meer volwassen) LCD-technologie voor minder dan £ 800.

Volgens analytics bedrijf IHS Technology, de verkoop van AMOLED-tv’s (Active Matrix OLED) zijn te wijten aan de twee miljoen mark hit in 2016 en 10 miljoen in 2018. En, zoals meestal gebeurt er als een display-technologie wordt uitgerold in de tv-markt, we beginnen te zien OLED’s filteren naar beneden in de computer display markt. Op de recente CES show, bijvoorbeeld, zagen we OLED’s in laptops zoals de Lenovo ThinkPad X1 Yoga, HP Spectre X360 en Samsung’s Galaxy Tab Pro S, en ook in Dell’s 30-inch monitor.

OLED displays te zien op de CES 2016: Lenovo ThinkPad X1 Yoga (linksboven); HP Spectre X360 (rechtsboven); Samsung Galaxy Tab Pro S (linksonder), Dell UltraSharp 30 OLED-scherm.

Dus hoe deze nieuwe OLED-schermen te vergelijken met de bestaande LCD-technologie? Bieden ze duidelijk betere prestaties? Hoe zit het met de opbrengsten en de kosten, en wat dacht je van een lang leven? Dit zijn nog vroege dagen en OLED-technologie zal verbeteren, maar laten we eens kijken hoe het stapelt zich op nu.

In elk fabricageproces het aantal volledig functionele eenheden afkomstig van de band is bekend als de opbrengst, gewoonlijk uitgedrukt als een percentage. Lagere opbrengsten resulteren in een hogere prijs aan de eindgebruiker. Beeldschermen vereisen micron-perfect precisie over een groot gebied, met extreme niveaus van de kwaliteitscontrole. Het krijgen van productierendement tot een economisch duurzaam niveau en houden ze er nodig geleidelijke verbetering van de onderliggende technologie, verbetering van de productiemethoden en constant fine tuning.

De verschillende bedrijven die betrokken zijn bij OLED ontwikkeling en productie zijn het verkennen van variaties op de basistechnologie in de uitoefening van high-performance, duurzame display panels met hoge opbrengsten.

Als anderen in de industrie potentieel OLED’s getwijfeld, Koreaanse bedrijf LG Display kocht de technologie van Kodak in 2009. LG heeft miljoenen in de ontwikkeling van WOLED (White OLED) technologie en op het bouwen van installaties geïnvesteerd om grootformaat panelen produceren. Volgens Ken Hong, LG’s Global Communications Director, zei in 2014 “Het feit dat niemand ons zelfs jaagt op dat [WOLED] is een geweldig voordeel, een voordeel dat we waarschijnlijk zullen voelen voor tien jaar. Niemand zal ons vangen voor 2-3 jaar, dat is een vrij grote voorsprong. ”

Organische LED’s zijn ‘biologisch’ genoemd omdat ze een (minder giftige) koolstof / waterstof gebaseerde chemie te gebruiken in plaats van een metalen element gebaseerde chemie. OLED’s bestaan ​​meestal uit twee lagen van deze organische moleculen: de elektronen-transporterende en emitterende laag (ETL) en de gaten transporterende laag (HTL). Deze lagen worden gesandwiched tussen een kathode en een anode transparant. Als een geschikte spanning wordt aangelegd tussen de kathode en de anode, de lagen licht uitzenden. Verschillende kleuren kunnen worden geproduceerd door het variëren van de chemische samenstelling van de lagen.

De structuur van een typische Organic Light-Emitting Diode (OLED).

Een OLED-scherm heeft geen backlight, omdat elke sub-pixel is een OLED die direct licht uitzendt, met het videosignaal het regelen van de helderheid. De diepte van de zwarte, waar de OLED’s zijn uitgeschakeld, wordt alleen beperkt door een omgevingslicht weerkaatst op de display. Actieve matrix OLED (AMOLED) geeft share technologie van lcd-schermen, aangezien elke OLED wordt aangedreven door een Thin Film Transistor (TFT) door een rij-en-kolom matrix geadresseerd. Zonder de verschillende inefficiënte lichtgeleiders, diffusers, polariserende films en kleurfilters gevonden in LCD-panelen, kan de OLED pixel LED hoge helderheid te leveren voor hoge piek blanken. OLED-technologie heeft de potentie om een ​​hoge helderheid piek en een breed scala van contrast en kleurbereik te leveren. OLED’s hebben ook het voordeel in reactietijd, met claims van 0,1 milliseconden (ms).

Vroege onderzoek naar OLED-panelen gericht op de voor de hand liggende idee van individuele rode, groene en blauwe OLEDs in elke pixel, en de meerderheid van de bedrijven het ontwikkelen van OLED-schermen zijn nog bezig met dit idee. Afhankelijk van de frequentie en de zuiverheid van het licht van elke OLED in een pixel, biedt de breedst mogelijke kleurenspectrum en contrast. Maar op dit moment, blauwe OLEDs last van efficiency en duurzaamheid problemen.

? Innovatie; M2M-markt stuitert terug in Brazilië, 3D Printing; 3D printing handen op: Houtwerk; Banking; CommBank partners met Barclays voor mobiele betalingen, FinTech innovatie, innovatie, Victoria is gericht op het gebied van dromen voor de lokale tech talent?

Explosietekening van de relatief eenvoudige vijf-laagse opbouw van een WOLED CF-display.

Een andere benadering – ook bekend als White Organic LED – Kleur Gefilterd (WOLED-CF) of wit RGB, waarin de actieve elementen en resulteert in betere opbrengsten vereenvoudigt – is om alle LED’s op het display als White OLED’s produceren. Net als de LCD-panelen, de ‘witte’ licht – in dit geval van de pixel LED’s in plaats van een liquid-crystal-gemoduleerde backlight – wordt vervolgens gefilterd door rode, groene en blauwe filters. Dit levert een beeldscherm met goed contrast (een groot dynamisch bereik), maar iedere kleur onzuiverheid in de combinatie van het licht van de WOLEDs en filtratie zal kleurengamma compromitteren.

LG noemt de configuratie van WOLED M + technologie, die evenals het gebruik van kleurfilters voor WOLED subpixels voegt ook een ongefilterde witte subpixel. Rood, Groen, Blauw en Wit (RGBW) subpixels worden gecombineerd in vier combinaties, RGB, WRG, BWR en GBW. De ongefilterde witte subpixels maken helderheid hoge piek mogelijk en M + panelen zijn dus in staat van HDR-afbeeldingen. LG maakt ook gebruik van de M + configuratie op high-definition LCD-panelen.

Dit explosietekening van een LCD scherm toont de complexiteit toegevoegd door de achtergrondverlichting meer nodig.

Een Liquid Crystal Display (LCD) scherm werkt door het moduleren van het licht van een aparte achtergrondverlichting door de polariserende elektronische rolluiken en kleurfilters. Beperkingen op het dynamische bereik van de polariserende cellen, passeert het licht blokkeert de verlichting en de kleurzuiverheid van de filters en achtergrondverlichting, plaats grenzen aan contrast en kleurbereik. De ongepolariseerd licht van de verlichting wordt afgelegd door een eerste polarisatiefilter voor het systeem te laten werken en vermindert onmiddellijk helderheid van de achtergrondverlichting van 50 procent of meer, waardoor de doeltreffendheid. Totale lichtopbrengst voor een LCD kan zo laag zijn als 5 procent, van de achtergrondverlichting LEDs aan de voorzijde van het scherm!

Maar wat als de huidige LCD-technologie op grote schaal kan worden verbeterd, zonder te hoeven gooien de bestaande fabriek en methoden? Dit is precies wat kan worden gedaan door het vervangen van de oudere (anorganische) Witte LED-edge verlichte backlights met achtergrondverlichting op basis van quantum dot-technologie. De achtergrondverlichting in een LCD-scherm is een mechanisch afzonderlijke eenheid en is het relatief eenvoudig om een ​​ander type backlight te introduceren in een huidige LCD-scherm fabriek.

Kwantumstippen een toepassing van nanotechnologie die het mogelijk maakt om kristallen halfgeleidend materiaal vervaardigen om een ​​nauwkeurige maat. Wanneer verlicht met hoogfrequent (ultraviolet of blauw) licht, deze kristallen fluoresceren, omzetten van het hoogfrequente licht om licht van een lagere frequentie. Bovendien, de frequentie of de kleur van het licht dat zij uitstralen is direct gerelateerd aan de grootte van de kristallen. De omzetting is bijna 100 procent efficiënt zijn smalle band en de uitgang golflengte wordt bepaald door de kristalgrootte.

Dit betekent dat een mengsel van kristallen van twee specifieke afmetingen worden ingebed in een plaat van kunststof. Wanneer die vel van kunststof wordt verlicht met hoogfrequent licht van een gebruikelijke blauwe LED, de kwantumdots zetten deel van dat licht in beneden verschoven, smalbandige, rood en groen. De exacte frequenties van de kwantumdots kunnen ook worden afgestemd op de respons van de op kleurstof gebaseerde RGB filters aan de voorzijde van elke pixel LCD passen. Een quantum-dot-gedoteerde kunststof plaat kan worden gebruikt met gedistribueerde LED verlichting, of een reep gedoteerde kunststof kan worden gebruikt met rand verlichte displays.

Nanosys, het toonaangevende bedrijf op dit gebied, noemt zulke bladen QDEF (Quantum Dot Enhancement Film).

Dit spectrogram van het licht van een anorganisch “Witte” LED geeft de smalbandige uitvoer van de blauwe LED rond 465 nanometer (nm), gevolgd door de eerder breedband uitvoer van de gele fosfor. De gestippelde blauwe curve is de output van blauw-only een LED ter vergelijking.

Dit spectrogram illustreert de output van een blauwe LED-backlight met een QDEF vel. De groene en rode pieken scherp begrensde en smalle band in vergelijking met de uitvoer van de “Witte” LED in de vorige plot.

De huidige LCD-backlights zijn meestal gebaseerd op de rand verlichting van anorganische ‘White’ LED – blauwe LEDs met een extra gele fosfor (meestal deze fosfor YAG, ytrium-aluminium-granaat) die naar beneden-verschuivingen enkele van de blauw licht. Het licht van de gele fosfor bevat zowel groene en rode frequenties, maar niet efficiënt gekoppeld aan de rode en groene filters van de LCD pixels. Dit beperkt de maximale helderheid en het kleurengamma. Daarentegen, een quantum dot backlight, gedreven door anorganische blauwe LED’s verdeeld over de rug van het weergavegebied, produceert hogere piek helderheid, een sterk uitgebreid kleurengamma, een hogere efficiëntie en zorgt voor een ‘local dimming’ contrast enhancement.

Quantum dots kan ook worden gebruikt door ze te integreren direct in de structuur van een LED, maar de QDEF backlight technologie is de eenvoudigste manier van het gebruik quantum dots aanzienlijk verbeterd LCD ontwerp.

Deze weergave van de CIE 1931 kleurendiagram toont de rode, groene en blauwe coördinaten van de huidige rec. 709 voor UHD TV kleurengamma, uitgezet als de vaste zwarte driehoek, en de nieuwe rec. 2020 als de gestippelde zwarte lijn. Rec. 2020 houdt rekening met de zeer uitgebreide gamma mogelijkheden van de laatste OLED displays en quantum dot.

In vergelijking met de mogelijkheden van de nieuwe OLED en quantum dot LCD-schermen, het bereik van de kleuren en helderheid die de meeste mensen zien op hun televisies en computerschermen vandaag is verrassend klein. Kleurenspectrum normen voor de huidige HDTV-uitzendingen worden gedefinieerd door ITU-R aanbeveling BT.709 en de kleur coördinaten vermeld in die weinig verschillen van die van de fosforen van kleur CRT’s uit 1953. De ITU-R Rec. BT.2020 geeft het kleurbereik dat kan worden verwacht van UHDTV in de toekomst en, zoals de meegeleverde gamma percelen op de CIE XYZ kleur diagram toont, betekent dit een enorme stap voorwaarts.

Echter, om deze breder gamma toegankelijk zijn zij aanwezig in het uitgangsmateriaal te zijn. De huidige professionele digitale filmcamera’s capture wide-gamut, high-dynamic-range beelden, maar zodra deze bron materiaal wordt verwerkt voor broadcast of optische distributie schijf het gamma en het dynamische bereik worden gereduceerd tot de huidige Rec.709 normen te voldoen.

Signaalverwerking specialist Dolby heeft haar expertise toegepast op video met Dolby Vision. Volgens Dolby, hoog contrast is veel belangrijker voor het bereiken van realistische beelden dan pure resolutie. Dolby Vision is ontworpen om tv-uitzendingen en films distributie naar de nieuwe HDR-norm te voldoen. Op dit moment, TV en Blu-ray-normen te beperken maximale helderheid tot 100 nits en minimale helderheid 0,117 nit. Met Dolby Vision de bovengrens, op dit moment, wordt verhoogd tot 4000 nits.

Ook bekend als HDRTV (High Dynamic Range televisie), Dolby Vision vereist een beeldscherm in staat is een hoog contrast en een hoge helderheid. Het tweede stuk van de puzzel is Dolby’s eigen signaalverwerking. Deze slim maakt gebruik van de mogelijkheden van bestaande video codecs voor het coderen high dynamic range video. Een HDR scherm voorzien van een chip decoderen bedrijfseigen algoritmes Dolby kan deze signalen decoderen om de weergave te rijden in de mate van het beschikbare spectrum, terwijl tegelijkertijd het signaal compatibel met oudere beeldschermen blijft.

Deze twee beelden slechts wijzen op het verschil tussen een afbeelding met het dynamische bereik toegestaan ​​door de huidige uitzending normen (boven) en een beeld HDR (onderaan).

Dit artikel begon het leven als een blik op OLED-technologie, maar het echte verhaal is dat de kleur displays beginnen nu aan de massamarkt te bereiken bieden enorme verbeteringen in kleurbereik. Of dit via OLEDs of door verbetering van de bestaande LCD-technologie wordt bereikt, is bijna van secundair belang.

De nieuwste professionele digitale film / video camera’s zijn geschikt voor het produceren tevreden met breed kleurengamma en een hoog dynamisch bereik, waarvan de meeste is verloren dankzij normen die nog steeds vastzitten in de jaren 1950 uit te zenden. Het is nu tijd voor makers van content en delivery systemen op te voeren, de uitvoering van de nieuwste HDR-technologie en ten volle te profiteren van deze nieuwe displays.

Met een spreiding van technologieën beschikbaar komen, en mogelijk ook grote verschillen in prestaties, zullen de kopers moeten voorzichtig zijn bij het selecteren van een nieuwe display product. De toekomst voor beeldschermen echt ziet er helder – zeer helder inderdaad, in feite.

Dankwoord, Jeff Yurek, Corporate Communications Manager bij Nanosys voor het verstrekken van informatie over QDEF voor dit artikel, en LG Display voor informatie over de OLED-displays.

? M2M markt stuitert terug in Brazilië

3D-printen handen op: Houtwerk

? CommBank partners met Barclays voor mobiele betalingen, FinTech innovatie

Victoria is gericht op het gebied van dromen voor de lokale tech talent